Bijzondere onderpanden financieren: hoe doe je dat?

Wil je een vakantiewoning, een tweede woning of bijvoorbeeld een woning voor je kinderen aankopen. Maar ook een woonboot, pleziervaartuig, chalet, woonwagen of een ander bijzonder onderpand aankopen. Ook dan kun je bij ons terecht voor een financiering. Wij helpen je graag wegwijs te maken in wat daarbij de mogelijkheden zijn, welke verstrekkers daarbij het beste aansluiten en wat de voorwaarden zijn, zodat je een goede keuze kunt maken binnen de mogelijkheden die er zijn. Uiteraard ondersteunen wij je gedurende de aanvraag bij de verstrekker, zodat ook de afhandeling hiervan goed verloopt.

Chalet of vakantiewoning

Het kopen van een chalet in Nederland kan een belegging zijn (als tweede woning) of je chalet kan dienen als buitenhuis. Ook komt het steeds vaker voor dat een chalet als hoofdverblijf dient. Als je je chalet slim financiert, bijvoorbeeld in combinatie met de hypotheek op je woonhuis, kun je al snel op een kostendekkend, of winstgevend scenario uitkomen.

De hypotheekrente op een chalet of vakantiewoning is niet aftrekbaar, hierdoor is het van belang om extra goed te kijken hoe je het slimst deze woning financiert. Indien je al een eigen woning hebt met overwaarde dan kun je overwegen deze waarde te gebruiken. Hypotheekcondities op woonhuizen zijn namelijk gunstiger dan op een chalet. Indien je geen eigen woning hebt met overwaarde dan zijn de mogelijkheden om een chalet voor 100% te financieren beperkt. Denk dan aan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Indien je het chalet gaat verhuren kunnen deze inkomsten, indien professioneel aantoonbaar, meegenomen worden ter beoordeling voor de financiering van het chalet. Dit alles wordt besproken in een gesprek, zodat je goed duidelijk hebt wat de mogelijkheden zijn alvorens je gaat aankopen.

Woonboot, watervilla's, woonark, woonschip

Net als voor een woning is het mogelijk om voor een in Nederland drijvende woning zoals een woonboot, watervilla, woonark of woonschip te financieren. Wel dient deze ingeschreven te zijn in een scheepsregister en een ligplaats vergunning te hebben. Al deze eisen kunnen wij in een gesprek met je bespreken. Niet alle partijen verstrekken deze financiering, dus wij zullen samen met je de beoordeling doen wat voor jou het meest geschikt is.

Pleziervaartuig

Ga je een pleziervaartuig aankopen dan kunnen wij samen met jou bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een financiering en de beste oplossingen zijn. Pleziervaartuigen worden niet door veel verstrekkers verstrekt, maar andere oplossingen zoals een krediet zijn ook mogelijkheden die wij bespreken.

Verder is het van belang of de pleziervaartuig wel in het scheepsregister is aangemeld. Koopt u een bestaand schip of laat je een nieuw schip bouwen? Deze zaken zijn allemaal van belang voor het uiteindelijke resultaat en bespreken wij in een gesprek met je.

Woonwagen

Net als voor een woning is het mogelijk om voor een woonwagen/standplaats een hypotheek af te sluiten. Het is echter niet eenvoudig om een bank te vinden die daartoe bereid is, maar er zijn nog steeds banken die dit financieren waarmee wij samenwerken. De financiering wordt daarbij volledig op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voorwaarden verstrekt. De hypotheekrente op een woonwagen is aftrekbaar waardoor je toch een voordelige hypotheek kunt afsluiten. Wij gaan hier dieper op in in een gesprek met je.