Overlijdensrisicoverzekering en nu?

Recent is er een uitspraak geweest van de rechtbank over overlijdensrisicoverzekeringen.

In de afgelopen jaren zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen bij vrijwel alle verzekeraars fors gedaald. Overlijdensrisicoverzekeringen kunnen door verzekerden tijdens de looptijd op elk door hen gewenst moment zonder aanvullende kosten eenzijdig worden beëindigd. De geschillencommissie is van oordeel dat, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt een consument van zijn adviseur mag verwachten dat deze periodiek aandacht besteedt aan de verzekeringen die hij in portefeuille heeft.

Wat voor afspraken zijn er te maken?

Jouw financieel adviseur of verzekeraar waarbij je een product afsluit. Zal vastleggen wat ze na het sluiten van het product voor jouw doen.  Mogelijkheden zijn o.a.;

  • Jaarlijkse periodiek contact/controles via een onderhoudsabonnement wat je betaald.
  • Updates via nieuwsbrieven
  • Geen onderhoudscontract; dus wil je na het afsluiten nog advies dan betaal je per uur daarvoor.

Goed om te weten…

“Stilzitten” levert schade op

Laat tijdig je verzekering opnieuw beoordelen. Bij overlijdensrisicoverzekeringen die op de oorspronkelijke premies worden gecontinueerd kan de “schade” voor de consument elk jaar verder op lopen. Bij hogere overlijdensrisicoverzekeringen die bijvoorbeeld in het kader van een hypothecaire lening zijn afgesloten, kan het totale bedrag aan premie, die in de beleving van “te veel” in rekening wordt gebracht niet fijn zijn. Verzekering-premies kunnen immers goedkoper zijn geworden. Dus laat het tijdig opnieuw berekenen zowel de premie maar ook de wens van het verzekerd-bedrag.

Radar uitzending 6 oktober aanstaande

Hier gaan ze het hebben over deze verzekering, maar let op. Zeker in consumentenprogramma’s waarbij voor elk item maar beperkt de tijd beschikbaar is, is het lastig deze nuances goed tot hun recht te laten komen. Laat je dus niet misleiden dat elke situatie goedkoper kan.

Overlijdensrisicoverzekeringen: En advies

Vergeet niet dat ook fiscaal en juridisch het belangrijk is hoe je de verzekering afsluit. Dus wijzigt er iets in jouw situatie. Vraag dan om financieel advies. Dit kan je bij overlijden een hoop hoofdpijn voorkomen en succes wet belasting.