Dit was jaren iets wat we eigenlijk nooit over spraken met klanten. Maar tijden zijn veranderd en wellicht is het niet eens meer zo een gek idee om de hypotheekrente met een rentebedenktijd te nemen.
Hieronder leg ik je uit aan de hand van voorbeeld van een rentebedenktijd die ABN AMRO hanteert;
Rente voor 2 jaar vast
Hiervoor geldt 2 jaar rentebedenktijd, dus vanaf het begin van de rentevaste periode. Je kan tussentijds kosteloos kiezen voor een rentevaste periode van 3 jaar of langer tot maximaal de resterende economische looptijd.
Benut de klant de rentebedenktijd niet, dan kan hij opnieuw voor 2 jaar vast kiezen. Dit geeft hem opnieuw rentebedenktijd. In theorie is het dus mogelijk om bij een looptijd van 30 jaar steeds voor 2 jaar vast te kiezen en hierdoor permanente rentebedenktijd te hebben. Of dit passend is, hangt af van de situatie en daarin nemen we je mij in het adviesgesprek.
Rente voor 3, 7, 12, 17 jaar vast
De laatste twee jaar van deze rentevaste periodes vallen onder de rentebedenktijd. Je kan binnen die laatste twee jaar kosteloos kiezen voor variabele rente of voor elke gewenste rentevaste periode binnen de resterende economische looptijd.
Variabel
Variabele rente kent in feite een permanente bedenktijd. Klant kan op ieder moment tijdens de looptijd kosteloos kiezen voor een andere rentevaste periode.
Hoe weet je dat de rentebedenktijd ingaat van jouw hypotheek?
Voordat deze ingaat, krijgen je een brief van de betreffende bank. Dit gebeurt niet bij twee jaar rentevast, omdat de rentebedenktijd dan direct ingaat.
Handig om erbij te vermelden dat ze wel zelf de ontwikkeling van de hypotheekrente in de gaten houden. De bank doet dat niet voor je en de financieel adviseur zal dit ook niet bijhouden, maar uiteraard kan je wel bellen voor advies en kan je op internet ook een rente alarm instellen. Als deze onder bepaalde rente daalt.
Voor meer informatie neem gerust contact met mij op of het kantoor Martinot Financieel. voor hypotheekadvies in Rotterdam en omgeving.